Rozhovory: Danuše (by Véva)

13.06.2013 21:56

KOSTNÍ INTERVIEW - díl 1. Danuše

Premiéra se nám pomalu ale jistě blíží... abychom nalákali co nejvíce diváku, rozhodli jsme se udělat takové sřední interview s našimi herci a podívali se po tom, co naše Kosti táhne k divadlu. Jako první přišla na řadu naše zakládající členka a matka myšlenky - Danuše.

 

Tak se nám trochu představ, prosím prosím.

 

Jmenuji se Daniela Záveská. Studuji archeologii a etnologii. Ráda jím, spím a sním. Čtu co se namane. Ráda se jen tak dívám… na filmy, na obrazy, na lidi v metru, na stromy, na továrny… Chodím do divadla častěji než do hospody. Hraju Alžbětu, abatyši a Filipa.

 

Ty jsi v Kostech od samého začátku – jak jsi přišla na to, že by archeologové mohli hrát divadlo?  

 

Během přípravy na zkoušku z doby železné ve druhém ročníku na bakaláři jsem v zoufalství z kvality svých poznámek hledala nějakou publikaci, která by shrnula stručně a rychle, co že se to v tom „halštatu“ vlastně dělo. Místo článku nebo encyklopedie na mě vyskočila divadelní hra Halštat, kterou jsme pak místo učení s Bárou Vávrovou celý večer četly!

 

Když zahrneš i svoje „předkostní“ zkušenosti – která z rolí co jsi hrála, ti nejvíc přirostla k srdci?

 

No, když tak nad tím přemýšlím, tak já jsem vždycky hrála nějaké čarodějnice a jiné odporné, vzteklé či hysterické ženštiny, takže nakonec nejsympatičtější je moje role Jacka (Filipa). I když jsem si s ním dlouho nevěděla rady J.

 

Když jsme u Jak je důležití míti Filipa - jak se přihodilo, že jsi hrála hlavní mužskou roli a jaké to bylo? Co bylo těžké, a co tě bavilo?

 

Přihodilo se to naší touhou hrát Filipa, nedostatečným zastoupením mužů v souboru. No a vzhledem k mé velikosti a výšce zbytku souboru bylo tohle řešení nasnadě. Dost těžko si dovedu představit, že bychom si to s Gvendolínou prohodily! Na té roli mě bavily nejvíc scény s Algym a pak taky s Gvendolínou (ona by mi nikdy neodpustila, kdybych jí tu nezmínil…). A nejtěžší bylo asi potlačit ženskou stránku a alespoň trochu korigovat typicky ženské pohyby rukou což se né vždy povedlo.

 

Je nějaká hra nebo konkrétní role, kterou by sis chtěla zahrát?

     

       Role Puka ve Snu noci svatojánské.

 

Kosti na jevišti už převedly šerm, hru na mandolínu a mytí kostí – co zvláštního by sis chtěla zkusit ty?

 

To je trochu zákeřná otázka, já tu teď něco plácnu a příští nebo přespříští hru to budu mít na krku J . Nějakou pořádnou akční scénu se střelnou zbraní!

 

Doporuč nám svou oblíbenou hru – film nebo tvůrce. Kdo je tvůj oblíbený herec?

 

Mojí nejoblíbenější hrou jsou Akvabely od Davida Drábka. Ze zahraničních dramatiků mám ráda třeba Martina Mc Dounagha. Mým oblíbeným hercem je Jan Sklenář.

 

Ve zdaleka ne tak ošklivé – našem posledním představení - v jednom příběhu hraješ a druhý zase režíruješ. Jak by ses charakterizovala jako režisérka? Co chceš od svých herců – nějaké veselé historky?

 

Od svých herců očekávám dochvilnost, znalost textu a hlavně dobrou náladu a radost z práce. To je podle mě u amatérského divadla nejdůležitější. Snad bude divák velkorysý a sem tam přimhouří očko.

 

Co bys naopak chtěla od svého „rejži“?

     

      Hlavně aby byl trpělivý, ale to máj rejža je!

 

Proč by diváci měli vidět „Zdaleka ne tak ošklivá, jak se původně zdálo?“ Pozvi nás.

 

Oldřich Daněk napsal skutečně krásný, živý text. Myslím, že v té hře si může každý najít něco svého, něco co ho osloví.

 

DÍKY MOC ZA ODPOVĚDI A TĚŠÍME NA VÁS DIVÁKY.

Novinky

Premiéra nové inscenace Hrdina západu je za dveřmi!!

30.05.2016 12:08
  Kde dneska počestné děvče může najít řádného a poctivého ženicha? Pěkného mužského, s čelem klenutým a moudrýho jak Šalamoun? Takového mládence, jehož se bojí i četníci a bludní kostlivci? Praví hrdinové přicházejí ze západu! A Vy se přijďte podívat, jak se jim daří na irském...

Hrdinské soustředění (by Petra)

03.03.2016 09:33
Víkendové kosti Celý Kostní ansámbl se poslední únorový víkend vypravil do Severních Čech, kde proběhlo soustředění k aktuálně studované hře Hrdina západu. Cestu z Prahy jsme absolvovali osobními automobily. Posádka jedno z nich krátce sledovala seriál Červený trpaslík, který byl...

Hráči začínají (by Véva)

17.04.2015 10:03
Pátá sezóna Kostí už se pomalu blížila ke konci, když se zjevil nový projekt! Tvůrčí tandem Vera Procházková a Barča Vrátná připravily Hráče od Nikojale Vasilijeviče Gogola. Zkoušení už začalo, takže se můžete těšit na Honzu Prsnaje Zahradníka, Markétu Zikmundovou, Vláďu Hendrycha, Tomáše Kapíka...

Hledáme nové tváře! (by Buckleyová)

01.11.2014 11:04
Milujete divadlo? Chtěli byste se angažovat v amatérském spolku? Nemáte potřebu hned nutně stát na jevišti, ale chcete na něm vidět realizaci svých nápadů? Tak to jste na správné adrese! Hledáme totiž schopné lidi, kteří by nám pomáhali s technikou. Víte, mnoho lidí si myslí, že divadlo je jenom o...

Začali jsme zkoušet! (by Véva)

11.09.2014 19:27
Pokud jste si už říkali, co se asi děje u Kostí, můžete si oddechnout - září je tady a my máme za sebou první zkoušku. (pokud se nepletu, tak jsme ještě nikdy nazačali zkoušet takhle brzy... bod pro nás!) Tak jako při zkoušení Salome nám místo na zkoušení poskytla ZŠ Na Planině - (alma mater moje i...

Nová vlna rozhovorů (by Véva)

12.06.2014 16:11
Jak se nám blíží premiéra Salome, rádi bychom představili ty členy Kostí, kteří ještě nedostali slovo. V následujícíh dnech před premiérou tedy zveřejníme minisérii rozhovorů s Barčou Vávrouvou, Honzou Zahradníkem a Verou Procházkouvou. Nenechte si je ujít v sekci Rozhovory.

Anotace k Salome (by Véva)

29.05.2014 14:08
Jak se nám blíží den premiéry (17.6. v Divadle Bez Hranic!) nejen že se těšíme, ale snažíme se o reklamu! Určitě se podívejte do sekce repertoár a hlavně nás přijďte podpořit! V.

Jak dopadl FULL Daněk (by Véva)

20.05.2014 00:01
Minulý týden jsme se konečně sešli v kompletní sestavě a prknech klubu Klamovka zahráli Zdaleka ne tak ošklivá, jak se původně zdálo.  Publikum možná nebylo nejpočetnější, ale o to byla intimnější atmosféra. Kdo přišel, mohl docenit kompletní obrázek složený ze všech čtyř příběhů. Pravda, sem...

Novinky v Bardově okénku (by Véva)

18.05.2014 00:03
Něco nového k počtení najdete v Bardově okénku. Jsou to recenze na následující hry: Hamlet (Švandovo divadlo), Coriolanus (NTLive), Mnoho povyku pro nic (Divadlo v Dlouhé), The Merchant of Venice (seminář anglického divadla GJN) a Král Lear (NTLive). Nějak se to sešlo, tak jsem to nějak...

Naše orientální tancování (by Buckleyová)

16.04.2014 20:06
Jak lze již z nadpisu očekávat, měli jsme jednu dubnovou sobotu hodinu orientálního tance, ze kterého bude následně navazovat taneční workshop pro naši budoucí hru, Salome! Přišly jsme všechna děvčata a pár navíc o půl jedné. Na místě srazu, čímž byl taneční klub Crock XIV ve Zborovské ulici, nás...
1 | 2 | 3 | 4 >>